Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké potraviny jíst při chřipce a nachlazení ?

Je období chřipek a nachlazení.

Víte, jakou chybu dělají lidé ve výběru potravin?

 

               Z pohledu čínské medicíny je rýma, kašel a zahlenění jinové povahy – energie jin.

Co to pro nás, nachlazené a zimouřivé, znamená? Abychom toto nachlazení zvládli vyléčit bez opakujícího se navracení nemoci, musíme si uvědomit, jaké potraviny zvolit, abychom si jejich konzumací ještě více nepřitížili.

Při chřipce a nachlazení je nejenom oslaben náš imunitní systém, ale celé naše tělo trpí chladem. Proto by naše potraviny, konzumované v tomto období chřipek, měly být oteplujícího charakteru. To znamená, že bychom nejen měli konzumovat jídla teplá, např. masové vývary, ale také hlavně jídla oteplující.

Oteplující potraviny jsou takové, které vytvářejí uvnitř našeho těla teplo.

Jsou to např.: masové vývary, maso, ryby, pšenice, kořenová zelenina, pohanka, jáhly, rýže, mořská sůl, semínka lnu a sezamu, zázvor, pepř, chilli, mořské řasy, cibule, amarant, mandle a vše, po čem máte v bříšku krásné teplo. Určitě nesmíme zapomenout na zázvorový a cibulový čaj, které jsou při chřipce nenahraditelné. Nejednoho muže určitě hned napadly alkoholické nápoje. To by se jistě mnoha lidem líbilo, léčit se alkoholem, ale to nepůjde. Alkohol sice naše tělo krátce zahřeje, ale pak se po chvíli změní v ochlazující energii.

Opakem těchto potravin jsou již zmíněné ochlazující potraviny.  O ty nám jde. Těm se totiž v tomto období, pokud jsme již nastydlí, musíme vyhýbat.

Jsou to např.: mléko a všechny mléčné výrobky, kyselé potraviny a veškeré tropické ovoce, také kyselé zavařeniny, octy, alkohol, mátový čaj, černá káva a potraviny obsahující cukr, který navíc v kombinaci s tuky v těle člověka, s oslabenou imunitou, snadno vytvoří zánět.

Toto vše jsou ochlazující potraviny, tedy stejné povahy jako nachlazení – energie jin. Ve výsledku se stane to, že konzumací těchto potravin, při kašli a nachlazení, ještě zhoršíme průběh nemoci, které se pak pochopitelně nemůžeme dlouho zbavit.

Pokud máte děti, které jsou zahleněné, zkuste udělat pauzu třeba 1-2 týdny v podávání jogurtů a mléčných výrobků a uvidíte, jak rychle se jim uleví. Pokud si myslíte, že mléčné výrobky musíte podávat kvůli vápníku, rozemelte denně 2 vrchovaté lžíce semen neloupaného sezamu. Jsou velmi výživná a obsahují více vápníku než mléčné výrobky. Stačí přidat pár kapek citrónu a sníst.

Přeji všem úspěšné uzdravování.

Hana Tremlová - léčitelství bez hranic e stránky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář